niedziela, 3 lutego 2013

Kurczak pseudo meksykański ;)

Tym razem nieco kulinarnie. Wyszło takie coś ;)







Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 słoik przecieru pomidorowego,
- przyprawy: pieprz, papryka słodka (ok. 1 łyżki stołowej), oregano, bazylia, pietruszka - po 1 łyżeczce, i sos tabasco original (też prawie cała łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Kroimy drobno kurczaka, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju. Następnie kroimy cebulę i paprykę (może być w tak zwane piórka) wrzucamy do kurczaka, podlewamy wodą (tak żeby przykryła całość). Dorzucamy wszystkie przyprawy (poza tabasco!) dusimy pod przykryciem ok. 10 min.(od czasu, do czasu mieszając). Fasolkę przecedzamy na sitku i dodajemy do sosu. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i tabasco. To na prawdę ważne, żeby tabasco było dodane jak najpóźniej ;)
Całość jest gotowa, gdy ładnie rozprowadzimy przecier pomidorowy i sos nabierze "godnej" konsystencji ;)

Wspaniale komponuje się z kaszą gryczaną lub ryżem :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz