poniedziałek, 3 grudnia 2012

Makaron spaghetti z mięskiem mielonym w sosie pomidorowym






Czyli najprostsza i najszybsza rzecz z mięskiem mielonym. Tego nie da się zepsuć ;D




Składniki na sos:

- duża cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- pół kilo mięska mielonego,
- oliwki,
- przecier pomidorowy,
- przyprawy (bazylia, oregano, natka pietruszki, pieprz, papryczka chili, tabasco original)

Drobno pokrojoną cebulkę smażymy na oleju, jak się zeszkli dodajemy mięso. Obsmażamy aż straci krwisty kolorek. Dodajemy posiekany czosnek (przypominam: nie profanować mi czosnku praską!) i pokrojone oliwki. Całość przykrywamy, niech się trochę poddusi i przejdzie aromatami. Możliwe, że w tym momencie trzeba dolać troszkę wody – nich się bardziej dusi pod przykryciem niż smaży i przywiera do patelni ;) Mieszamy dosyć często. Dodajemy ulubione przyprawki i przecier. Niech trochę „pobulgota” (już bez przykrycia) i gotowe.

Ja zawsze podaję z makaronem spaghetti i posypuję twarożkiem albo fetą ;D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz