czwartek, 29 listopada 2012

Ciasteczka owsiane



Żeby nie było. Dietetycznie też potrafię ;)

Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka otrębów pszennych,
- 1 jajko,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki miodu.


Blachę do pieczenia wykładamy papierem (w przepisie jest olej, który dodajemy bezpośrednio do masy na ciasteczka. Także bez obaw, że ciastka przykleją się do papieru). 
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do masy można dodać oczywiście wszystko: orzechy, suszone owoce, migdały. Ja najczęściej dorzucam żurawinę.
Masy można nie słodzić. W przepisie, który dostałam nie było żadnych dosładzaczy. Ale jak robiłam je po raz pierwszy, aż się prosiło o odrobinę miodu. To pewnie przez ten aromat cynamonu i jabłek ;)

Za pomocą łyżki układamy masę na blasze w postaci cieniutkich placuszków. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Z podanych proporcji wychodzi jedna blacha ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz